PBC De virtuele bibliotheek van de toekomst Virtuele Bibliotheek van de Toekomst

Virtuele Bibliotheek van de Toekomst

Een visie op de toekomst van bibliotheken in opdracht van de Provinciale Bibliotheekcentrale Brabant

In de virtuele bibliotheek van de toekomst staat niet de technologie zelf voorop, maar wordt een wereld gecreëerd waarin een nieuwe inhoud wordt gegeven aan de begrippen ordening, chaos en collectiviteit. Bij het ontwerp stond een tekst van de Italiaanse schrijver Italo Calvino centraal: ‘Het is niet waar dat ik me niets herinner; de herinneringen zijn er nog, verborgen in de grijze kluwen van mijn hersens, in het vochtige zandbed dat zich afzet op de rivierbodem van mijn gedachten.’

Herinneringen komen als vanzelf. Geleid door associaties en emoties en draaien wij als bij een fractalspiraal om een geheugenplaats heen. Met behulp van nieuwe technieken ordenen wij onze herinneringen tot een persoonlijk archief, waarmee we die chaos van gedachten het hoofd kunnen bieden. Al deze archieven samen vormen één wereldomvattend brein. Samen geven wij de wereld een collectief geheugen, met aan de oppervlakte onze actuele associaties en latent in de diepte ook de sporen van de oude Grieken. Daarmee realiseert deze virtuele toekomstbibliotheek de waarden van de klassieke bibliotheek. Zelf zijn wij het beste archief van onze tijd.

Deze visie is gepresenteerd in het provinciehuis te Den Bosch en uitgebreid met een cd-rom en een boek in het Nederlands en in het Duits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *