Stadskasteel Zaltbommel

Stadskasteel Zaltbommel

In zijn stadskasteel ontvangt veldheer Maarten van Rossum alle belangrijke gasten uit de streek

Stadskasteel Zaltbommel is een monumentaal pand uit 1535 in het centrum van Zaltbommel. Het Stadskasteel Zaltbommel is een kasteel vol verhalen. Verhalen over de geschiedenis van de stad en de Bommelerwaard. Maar ook verhalen die door de in Zaltbommel geboren en getogen tekenares Fiep Westendorp zijn geïllustreerd.

Stadskasteel Zaltbommel - plattegrond begane grondIn dit spannende kasteel wordt je ontvangen door ‘personen’ uit het verleden die je meenemen op reis door het verleden. Wat dacht u van Maarten van Rossem, de tegenstander van Floris? Of het spannende verhaal hoe de Spanjaarden in 1572 werden beetgenomen. U ontmoet op de begane grond van het museum Maarten van Rossem en vier andere inwoners die ieder hun eigen verhaal vertellen. U maakt zo kennis met de rijke 16e eeuwse geschiedenis van de Bommelerwaard.

Verder zijn er in het museum meubilair en voorwerpen van de meubelwerkplaats Onder den Sint Maarten, rond 1900 vermaard om haar producten in Jugendstil-stijl.

Stadskasteel Zaltbommel - plattegrond 1e verderdiepingZaltbommel is een beetje de stad van Jip en Janneke. Het ondernemende en soms ondeugende duo uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt werd getekend door de in Zaltbommel geboren tekenares Fiep Westendorp. Het museum bezit een uitgebreide collectie (reclame)drukwerk en voorwerpen met de creaties van Fiep. Zoals Pluk van de Petteflet, Pim en Pom, Ibbeltje en Otje. De erven Fiep Westendorp schonken het museum de inrichting van de woon- en werkkamer waar Fiep al haar sprekende en ontroerende tekeningen maakte.

Stadskasteel Zaltbommel - plattegrond zolderHet museum heeft nu in de grote zaal op de eerste verdieping een vaste expositie over leven en werk van Fiep Westendorp. Een tentoonstelling voor jong en oud, waar kinderen kunnen luisteren, tekenen en puzzelen. In het kraanwagentje van Pluk van de Petteflet kunnen kinderen plaatsnemen en hun foto laten nemen. Thuis is de foto te downloaden van de website van het museum.

Een kort interview met Pim over deze tentoonstelling.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je website.

Lees meer over probleemoplossing in WordPress.