Sporen naar het Front Sporen naar het front

Sporen naar het front

30 maart t/m 1 september 2013

De rol van de trein in oorlogstijd

De tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten.

Oorlogstreinen zijn misschien niet leuk, indrukwekkend zijn ze zeker wel. Wat te denken van de ‘schwerer Gustav’, een schietende trein met een loop van 30 meter en een gewicht van 1350 ton. Een trein die gebruik moest maken van een dubbelspoor! Van dit gevaarte is een groot schaalmodel te bewonderen.

Sporen naar het Front - plattegrond NLAan weerszijden van een open plek midden in de tentoonstelling staan oorlogstreinen opgesteld. Hun lopen zijn op elkaar gericht. Zo staat een lange Slowaakse pantsertrein tegenover een gigantische, 195 ton zware houwitser uit Engeland.

De treinen zijn voor een deel in grote Romneyloodsen geplaatst. De loodsen behandelen thema’s als: het thuisfront, troepenaanvoer, schietende treinen, transport of hospitaaltreinen. Zo zien we bij een loods over kwetsbaar staal de ‘Schienenwolf’ uit Servië, een trein die het spoor vernield achter zich kon laten.

In de loodsen zijn lange vitrines te zien met maquettes van treinen in oorlogstijd. Deze kwetsbare, verfijnde objecten staan in een indrukwekkend contrast met het zware materieel dat uit de loodsen komt rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *