Paardenkracht en boerenverstand

Paardenkracht en boerenverstand

Doepark juni 2011

Ontwerp voor een buitenconstructie over basistechnieken van energie en toepassingen van vroeger

Door middel van dit project geven we heel mooi aan jongeren inzicht in energiebronnen en werktuigen van vroeger en van nu. Door de activiteiten in het museumparcours en in het doe-park wordt het verschil duidelijk tussen het natuurafhankelijke leven van toen en het natuuronafhankelijke leven van nu.

Jongeren bereiken
Wij zijn niet de eersten die proberen om een format te vinden om de doelgroep jongeren te bereiken. Zo hebben de omroepen hier al eerder mee geëxperimenteerd. Zij kwamen erachter dat als je meer jongeren wilt bereiken je geen programma’s vóór jongeren moet maken, maar de programma’s dóór jongeren zelf moet laten invullen. Maar hoe kunnen we deze gedachten vertalen naar de situatie van Bokrijk? Hoe kunnen we het parcours zo inrichten dat jongeren echt iets zelf kunnen doen, zonder ze ‘opdrachtjes’ te geven en zonder allerlei ingewikkelde en storende opstellingen bij de gebouwen te maken? We streefden er bij het Doepark immers naar om de items op één locatie te concentreren. Met het Parcours zouden we dit streven niet teniet mogen doen. In de zoektocht naar aansprekende activiteiten, passend bij hun belevingswereld, ontstond het idee om jongeren zelf een item te laten onderzoeken en uitwerken en dat daarna op internet plaatsen zodat ze het terug kunnen zien en kunnen vergelijken met de vondsten van anderen! Zo kunnen we op een aansprekende en luchtige manier, met humor, het doepark en het parcours op het internet onder de aandacht brengen. We doen dat zeker niet onder de noemer ‘speciaal voor jongeren’ maar we verwachten wel dat zij als vanzelf een grote inbreng zullen hebben in de invulling van de site. Het parcours is daarmee ook nog eens een interactief parcours geworden. Jongeren hebben behoefte aan interactie en ze willen serieus genomen worden en het vertrouwen krijgen van volwassenen.

Het parcours
De invloed van energiebronnen en technieken op het dagelijks leven van weleer krijgt in het parcours de aandacht. Hoe redde men zich van dag tot dag? De sites van Oost en West-Vlaanderen en van de Kempen zijn als het ware bevroren in een bepaalde tijd. De daar aanwezige collectie van Bokrijk met alle roerende en onroerende onderdelen geven een gedetailleerde, haast intieme kijk in het vroegere huishouden en leven. Elke dag weer moet een mens wonen, eten en drinken en proberen gezond, gelukkig en sociaal te blijven, binnen een bepaalde tijd en maatschappij en bij elk seizoen of weertype. Daarvoor moest er veel werk verzet worden. In het parcours is er aandacht voor de van dag tot dag details, de energie en de technologie in real life. We zien hier hoe bepaalde energie en technologie een leven beïnvloedden of veranderden. Waarom deden ze het toen zo en wat leverde het hen op?

Het doepark
In het doepark kunnen bezoekers de basisprincipes ervaren van verschillende energiebronnen en werktuigen. De geboden activiteiten laten je hier aan den lijve ondervinden hoe iets werkt. Je kunt hier zelf met een aantal moderne energiebronnen en technieken aan de gang en zo ervaren en zien wat er gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *