Op Smokkeltocht…

Op Smokkeltocht…

Jaarthema in 2009 en 2010

Containers vol met inbeslaggenomen goederen staan aan de rotonde naar het openluchtmuseum Bokrijk. Zij zijn een introductie op het thema Smokkelen van vroeger en van nu. Van de trucs om botersmokkelaars te ontmaskeren voor de kachel in de oude huisjes van vroeger, tot de confrontatie met achtergelaten koffers en vuile dekens van illegale verstekelingen in zeecontainers van nu.

Smokkelen was de gewoonste zaak van de wereld voor wie dicht bij de grens woonde. De douane af en toe een borreltje geven, hielp. Of speciale smokkelklompen aandoen, die lieten omgekeerde voetsporen achter waardoor het leek alsof de smokkelaars de andere kant uitliepen. In de oude huisjes zoeken bezoekers legale- en illegale spullen in de dubbele bodems van de aanwezige koffers. Bij de douane kunnen ze hun antwoorden vergelijken met de juiste oplossingen.

In schril contrast tot het romantische beeld van vroeger staan de smokkelaars van nu. Midden in het openluchtmuseum zijn negen containers geplaatst. Daarin staat het heden centraal: van de huiskamer die aantoont hoe makkelijk je via het internet illegale toestanden in huis haalt, tot de luxe van een smokkelaar die een fortuin vergaarde met geneesmiddelen die niet werkten. Bij het betreden van de containers hoor je overal piepjes en geluiden van scanners. Een zware stem vraagt: “Halt, niets aan te geven?” Hier kun je zelf de aanwezige pakjes scannen om te kijken wat erin zit. Je krijgt een beeld van de mensen- en dierenhandel en je kunt allerlei smokkelpraktijken op het internet herkennen. Luister naar de verhalen van de mensen voor en achter de celdeuren.

Nooit een nagemaakt t-shirt uit Turkije meegebracht of een nephandtas van Louis Vuitton?

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je website.

Lees meer over probleemoplossing in WordPress.