Onderduikersmuseum Markt 12

Onderduikersmuseum Markt 12

Onderduik, verzet en vrijheid

Dit museum wil niet alleen feiten over de bezettingstijd of overblijfselen zoals distributiebonnetjes onder de aandacht van de bezoeker brengen. Het wil vooral laten zien dat de oorlog sociaal en emotioneel een bijzonder grote invloed heeft gehad.

Markt 12 geeft weer hoe mensen in Nederland en in Duitsland de oorlogsjaren meemaakten en hoe zij in hun persoonlijke leven op de bezetting reageerden. Het museum wil simpele antwoorden bij een complexe historie vermijden. Het verhaal over de oorlog is nodig om te kunnen begrijpen waarom mensen bepaalde keuzen hebben gemaakt. Markt 12, zomaar een adres in Oost-Nederland, vertelt dat verhaal. Hier woonde een gezin: vader, moeder, kinderen. Er waren onderduikers op zolder, tegelijk was de grote voorkamer gevorderd voor het bureau van de Ortskommandant en vond de hele buurt in de kelder een schuilplaats tegen bombardementen.

De informatie is volledig in de inrichting van Markt 12 opgenomen. Het valt niet meteen op dat het hier om een tentoonstelling gaat. Iedere kamer heeft een eigen thema en een bijbehorende sfeer in de stijl van de bezettingsjaren. Kijkt de bezoeker echter wat gerichter, dan is er van alles te ontdekken en krijgt hij een steeds veelzijdiger beeld van alle aspecten van de oorlog. Afbeeldingen van personen zijn aangebracht op de bekleding van een stoel: wie daar gaat zitten, hoort hun verhaal. Over de radio spreekt de koningin. In de gang hangen jassen die de verhalen vertellen van hun wel zeer verschillende eigenaars: een collaborateur, een profiteur, een NSB-er, iemand die verzet pleegt en iemand die zich aanpast.

In dit museum wordt niet tentoongesteld maar juist verstopt. Wat is er anders te verwachten van een museum met onderduiken als een van de belangrijke thema’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *