Nationaal Monument Kamp Vught (icoon) Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught

De geschiedenis en actuele betekenis van het voormalige SS-concentratiekamp Vught

Het nationaal monument is gesitueerd bij het voormalig SS-concentratiekamp Vught.
De geschiedenis van deze plek vertellen we aan de hand van persoonlijke verhalen van betrokkenen. Op een zo integer mogelijke manier. Door dicht bij de belevingswereld van een bezoeker de kleine verhalen weer te geven ontstaat tevens een inzicht in het grote verhaal van de oorlog en van het Naziregime.

Een bijzondere opgave. Enerzijds wilden we aandacht besteden aan het ontstaan en bestaan van daders, slachtoffers en ‘toeschouwers’. Hoe voelen, denken en handelen mensen in die verschillende rollen, en hoe kom je in zo’n rol terecht? Jongeren, vaak in schoolverband, zijn daarbij de doelgroep. Anderzijds moest dit monument ook toegankelijk zijn voor de mensen die hier herinneringen hebben liggen. En voor mensen die komen om te herdenken.

In de laatste ruimte waan je je in een ontspannen café. Koffie is er echter niet te krijgen. Maar wat is het dan? Op tafels liggen naast echte kranten ook door ons geënsceneerde kranten, hiervan zijn de krantenfoto’s vervangen door filmbeelden. Op een negen meter lange wand worden caféscènes geprojecteerd waarin mensen alledaagse gesprekken hebben met elkaar. Terwijl je door de ruimte loopt vang je wat cafépraat op: je hoort mensen hun mening verkondigen over democratie en je ziet hoe er gereageerd wordt op afwijkende bezoekers die binnenkomen. Op de achtergrond toont een kleurentelevisie journaalbeelden. Aan een tafeltje hoor je een vrouw tegen een man zeggen: “Als je werkelijk van me houdt, dan…”, een vorm van emotionele chantage. Bezoekers zullen zich afvragen wat de bedoeling is van deze combinatie van gesprekken en krantenberichten. Ze raken hierover misschien ter plekke met elkaar in gesprek, of het spoort ze aan tot nadenken. Deze laatste zaal is geen afsluiting maar heeft als boodschap: blijf altijd zelf nadenken en zelf oordelen over wat er om je heen gebeurt, ook al wijkt dat af van de collectieve mening of de wet.

De tentoonstellingen worden door de vele bezoekers gewaardeerd; zowel door schoolgroepen als door oud-gevangenen. Een mevrouw van wie we een voorwerp geleend hadden zei bij de opening: ‘Ja, jullie mogen mijn spullen houden, het is hier zo op zijn plek.’

In 2003 ontving het Nationaal Monument Kamp Vught de ICODO tweede prijs voor de herinrichting van het monument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *