Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek

De historie van Horst en haar textiel, gehuisvest in een oude kantfabriek

Museum de Kantfabriek
Museum de Kantfabriek
Museum de Kantfabriek
Museum de Kantfabriek
Museum de Kantfabriek
Museum de Kantfabriek

In de fabriekshal van Museum de Kantfabriek werd tot eind 2006 machinale kant gemaakt. Een oude kantfabriek, rustig gelegen in het centrum van een Limburgs dorp. Een gigantische ruimte, mooi gerestau­reerd. U waant zich hier in de textielindustrie van de vorige eeuw; ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt, gecombineerd met de verrassend moderne museum­presentatie over textiel en de textielindustrie in Horst en omgeving.

De werkende machines zijn de kern van het verhaal dat de industriële geschiedenis van de regio vertelt. Met historische figuren, beeld, geluid en interactieve media is te zien dat textiel nu, net als voorheen, een belangrijke rol speelt. Het verhaal van de Kantfabriek en het textiel­verleden van de streek wordt met behulp van levensgrote ­figuren verteld. Er is hier zoveel te zien! Indrukwekkend zijn de machines die laten zien hoe vroeger kant gemaakt werd , waarvan sommige nog werken. Je kunt de kant zelfs kopen.

In de tentoonstelling zijn applicaties verwerkt waarmee bezoekers zelf kennis kunnen maken met zaken die komen kijken bij het draaiende houden van een kantfabriek. Je kunt er ouderwetse toeren passen, de foto verschijnt vanzelf op de website van het museum. Of ontwerp je eigen textielpatroon en bekijk het thuis terug.

HOR Ondernemersspel screenshot 03Bij het Ondernemersspel neem je als een echte fabrieksdirecteur plaats achter een groot bureau. Op het bureau staan enkele objecten uit de collectie van het museum die als speelstukken fungeren. Een tandwiel, een klos, een pennekistje… Ieder speelstuk staat symbool voor een antwoord. Je geeft antwoord door het speelstuk dat bij het antwoord hoort op te pakken en op de aangegeven plek op de schrijfmat te plaatsen. Dankzij de verborgen RFID-tag in de speelstukken weet de software welk antwoord je hebt gegeven. Het spel stelt steeds een prikkelende vraag. Aan jou de keuze of je als rasondernemer voor de snelle winst gaat of dat je je meer laat leiden door een sociaal of groen hart. Wat je ook kiest, een (vaak humoristische) reactie volgt altijd. Pas op dat je niet te ver doorschiet, want stakingen of de milieupolitie liggen altijd op de loer.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je website.

Lees meer over probleemoplossing in WordPress.