LVR Industriemusea Euskirchen en Solingen

LVR Industriemusea Euskirchen en Solingen

Prijsvraagbijdrage voor multimedia in de LVR industriemusea in Euskirchen en Solingen

Na de sluiting van de fabriek in Euskirchen in 1961 is alles op zijn plaats gebleven. Enkele indrukwekkende machines hebben tot 1961 gewerkt en zijn nu nog operationeel. Alles is er nog, wat wil zeggen: de dingen zijn gebleven, de mensen zijn weggegaan. Maar men vraagt nog altijd naar deze mensen, zoals naar Herr Muller. En dan blijkt dat niet enkel de techniek centraal zou moeten staan in het museum, maar ook de mens aan en met de techniek.

Een beeld van deze mensen met hun sociale omstandigheden en hun rol in het productieproces zouden we graag terugbrengen in de Tuchfabrik. Medewerkers die niet herkenbaar zijn, geprojecteerd op de bestaande machines en inrichting. De schijnbaar dode fabriek wordt weer tot leven gebracht. We zien het water in verschillende kleuren over de wasmachines lopen of we treffen Herr Müller aan bij zijn fiets of bij het allerlaatste doek dat hij gemaakt heeft.

In het gangetje bij de stoomketel lijkt het alsof de buitendeur opengaat. Het daglicht komt binnen. Dan zien we iemand met een kar binnenkomen. Je hoort de kar tegen de muur botsen. Als je na deze toevoeging op de plek zelf gaat kijken zul je zien dat de kolenkar een hele hoek van de muur uitgesleten heeft.

In het machinehuis zien we de ratten lopen over de aandrijfriemen van de stoommachine. In een grote waterbak bij de wasmachines zien we mensenarmen in het water zeulen en ploeteren. Ze spoelen de stof uit en laten het gekleurde water naar de beek lopen. In de nopperij zien we de enige vrouwen in deze fabriek, aan een tafel bezig. Een van hen heeft heimwee naar de wereld buiten. We horen ze giegelen en kletsen over een fles wijn die ze hier tijdens het carnaval in een mand verstopt hebben. Het geroddel verstomt pas als ze door de raampjes zien dat de baas er aan komt.

Ook de multimedia in de Gesenkschmiede Hendrichs in Solingen belicht vooral de sociale aspecten. Ze begint, bovenop de ketel, met een introductie van de fabriek en haar medewerkers. Daarna volgen we enkele van de medewerkers, die na al die jaren weer terug zijn in de fabriek. Zij helpen een bezoeker op zijn tocht door het museum en zij zorgen op enkele plekken voor een hoogtepunt. De man die eerst nog last van zijn buik had, komen we later op de wc tegen. Een kindje dat tussen de werknemers stond, groeit in Solingen op tussen de messenfabrieken. Een man die alles over de machines kan vertellen zien we later in de fabriek terug. Iemand die er op de foto nog heel vuil uitziet, zien we later bij de wasbakken terug. Zijn hoestende collega vergaat het minder goed, zijn wasbak blijft later leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *