Op zoek naar het ‘Klimaatgeluk’

Maart en juni 2013

Een tentoonstelling voor kinderen over het klimaat en eerlijke verdeling

Het ruisen van de zee, scheurend ijs en een fluitende wind, een husky huilt. Maar we zijn niet op de Noordpool, maar in het kinder- en jeugdmuseum EnergieStadt waar kleine en grote bezoekers op zoek naar het ‘Klimaatgeluk’ worden gestuurd en onderweg vijf continenten bezoeken.

Wat de impact van klimaatveranderingen op hun leven is, vertellen kinderen uit vijf verschillende continenten in filmpjes. De kleine Levi leeft met zijn Inuït-familie op de Noordpool, daar waar het ijs steeds dunner wordt. Ernaast, in de Afrika ruimte, wordt het water schaarser. De bezoekers kunnen waterreservoirs op hun hoofd laten balanceren en zo ondervinden hoe zwaar het is om voldoende water te vervoeren voor hun leven en voor de landbouw. Of een boottocht of een les in een Indiase school.

Steeds weer worden de kinderen om interactie gevraagd. Maar het zet ook aan het denken. Bezoekers peinzen en overwegen: “Wat kan ik doen om Levi en zijn familie te helpen en daarmee ‘Klimaatgeluk’ mogelijk te maken?”

Kinderen het thema klimaatverandering bijbrengen en dat zonder opgeheven vingertje, dat is het doel van de tentoonstelling in het museum Energiestadt. Daarbij richt de tentoonstelling zich niet alleen op het bewuste gebruik van energie en schaarse middelen, maar ook op toekomstgerichte ontwerpvaardigheden. Met aan het einde de kennis en het veilige gevoel dat het de moeite waard is om te vechten voor het klimaat in de wereld, omdat het geluk van vele mensen er van afhangt.

Games: KlimaGlücksKonferenz, Australische Tiergeschichten & Tierkaraoke

KlimaGlücksKonferenz 1Met de conferentiesoftware KlimaGlücksKonferenz nemen de kinderen een standpunt in over het veranderde klimaat. Als afsluiting kan een deelnemer zijn ervaringen delen met een vriend. Vanuit de software kun je een e-mail versturen met geselecteerde tips.

Australische Tiergeschichten 1In het spel Australische Tiergeschichten worden de kinderen spelenderwijs ingeleid in  problemen van bepaalde Australische dieren. In een groep leest een kind stapsgewijs een verhaal voor en de andere kinderen plakken ondertussen grote magneetfiguren op een gedecoreerde, metalen wand. Zo ontstaat een beeldverhaal. Bijvoorbeeld van Violet de zandwallaby, zij vindt steeds lastiger eten.

Tierkaraoke is een leuke quiz waarin je de geluiden van dieren na kunt doen. De software neemt je geluid op en al doende kom je meer te weten over deze bijzondere dieren en hun leefomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *