Kijkje Aarde

Kijkje Aarde

De kinderactiviteitententoonstelling van museum Naturalis

Een grote zwerfkei en een bodemplag met een zomereik. Dat zijn de hoofdelementen van Kijkje Aarde, waar de werking van mineralen in de aarde wordt uitgelegd aan kinderen en aan hun ouders.

We komen binnen in een schemerige ruimte, onder een ontwortelde boom. Tussen verschillende soorten stenen zien we een kleine zwerfkei liggen. Deze ‘kletsende kei’ vertelt ons wat hij zoal heeft meegemaakt sinds hij hoog in de bergen is losgekomen en met de rivier is meegevoerd. Boven ons hoofd zien we in de zandplag een beekje. Met een laddertje kunnen we er een kijkje in nemen. Maar hoger komen we hier niet. De zomereik boven op de zandplag en de kleurrijke oase van planten en dieren daaromheen zijn alleen te zien als je op de grote zwerfkei staat. Daar staan verrekijkers opgesteld waarmee je tot de kleinste details kunt inzoomen. Op deze steen bevindt zich ook het ‘luiaardsnest’. Hier kun je meer of diepgaandere informatie krijgen over alle onderwerpen uit Kijkje Aarde. Gaan we vanaf het luiaardsnest de trap af, dan komen we onder aan de grote steen bij de ‘keienbakkerij’. Het is een mineralenkeuken met bakjes en menukaarten met recepten voor verschillende soorten natuurstenen. Kies de juiste ingrediënten, mix ze door elkaar, bepaal de juiste druk en temperatuur en laat het mengsel door de ovenmachine tot diep in de aarde voeren. Daar zorgen de juiste druk en temperatuur ervoor dat jouw steen wordt gevormd.

Aan de andere kant, binnen in de holte van de steen, is de ‘mineralenscanner’ geplaatst. Als je hier aangeeft wat je hebt gegeten en even stil blijft zitten dan scant hij je lichaam en kun je zien waar de mineralen uit jouw eten in jouw lijf terecht zijn gekomen. Naast de grote steen zien we aan de lichtreclame dat zich hier het ‘dierenrestaurant’ bevindt. Aan tafel zitten verschillende soorten gasten, zowel vogels als zoogdieren en insecten. Er staan bakken met allerlei voedsel. Je kunt kijken of de dieren dit lusten door het vóór de bek van een dier te houden. Het dier zal het voedsel doorslikken of zijn mond dichthouden en met zijn hoofd schudden. Maar let op! In het dierenrestaurant is het niet alleen belangrijk wát de dieren eten. De spannendste vraag is: ‘Wie eet wie?’

In 1998 won het museum de Prins Bernhard Fonds Museumsprijs.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je website.

Lees meer over probleemoplossing in WordPress.