Kies je klimaat!

Kies je klimaat!

Een interactief museumparcours over het klimaat en klimaatrechtvaardigheid

In een traditionele yurt leren Belgische leerlingen van het middelbaar onderwijs over oorzaken en gevolgen van klimaatveranderingen. Korte presentaties en games brengen het klimaat dichter bij de belevingswereld van de scholier. Het gaat niet alleen over gevolgen voor mens en dier, maar ook over duurzaamheid en klimaatonrechtvaardigheid.

Afhankelijk van het lesniveau volgen de leerlingen een toegepast scenario door de rest van het museumparcours. De ene leerling krijgt bijvoorbeeld een rol als visser in Bangladesh en zal vanuit die rol deelnemen aan een klimaatconferentie. Andere leerlingen volgen als groep een bepaalde route. Ze ervaren in de tentoonstelling de gevolgen van de klimaatverandering die vandaag al voelbaar zijn. Ze doen verschillende landen aan: Ecuador, Bangladesh, Burkina Faso, Groenland en België.

Bij iedere opstelling is een QR-code te scannen met een iPad. De iPad toont dan meer informatie. Vaak zijn het persoonlijke verhalen van de lokale bevolking, ondersteund door veel beeldmateriaal en korte videofragmenten. Een prikkelende stelling of korte opdracht geeft voer tot discussie. De leerlingen houden in hun paspoort bij welke argumenten voor hen van belang zijn.

De software op de iPads herkent met welk scenario een leerling bezig is en geeft steeds aan waar de leerling naartoe moet voor de volgende stap in het scenario. Hier aangekomen kan de leerling de volgende QR-code scannen. De inhoud van de verschillende scanpunten zoals de diashows, de filmpjes en de opdrachten in de scenario’s kan het museum dankzij een content management systeem in eigen beheer aanpassen.

Op het einde van de activiteit formuleren de leerlingen hun beleidsadvies aan Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. Zo laten ze hun stem horen en kiezen ze hun klimaat.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je website.

Lees meer over probleemoplossing in WordPress.