Hoheward

Hoheward

Bezoekerscentrum voor het Emscher Landschapspark, het horizonobservatorium en de zonnewijzer
Zeche Ewald, Herten (Deutschland)

Van de kolen tot de zon, van zwart naar groen, waar ben ik hier?
Op de mijnterril Hoheward, bij de mijn Ewald, staat een groot horizonobservatorium en een zonnewijzer. Vlak daarbij, in een van de nabijgelegen mijngebouwen, staat op het einde van de loonhal een bijzondere vorm, als een kunstwerk. Een vorm die de drager is van interactive exhibits, die verklaard worden met kleine animaties en echte objecten. Dit is niet enkel een plek voor de experts op het gebied van horizonastronomie. Maar het is voor iedereen een interessante mix van het verhaal van deze plek, de bijzondere ligging en het observeren van de horizon.

Het bezoek begint in een kleine, donkere ruimte. Hier kunnen we van het spektakel van de sterren, de zon en de maan kunnen genieten! Daarna wordt tijdens een langzame lifttocht het ontstaan van de terril en van het horizonobservatorium duidelijk. De wereld om ons heen wordt uitgelegd, de zonsopkomst en zonsondergang. Er worden allerlei natuurkundige fenomenen verklaard met eenvoudige interactives. Wat is de zwaartekracht? Waarom zijn er jaargetijden? En veel meer.

De bovenste verdieping handelt over het horizonobservatorium met zijn bogen en over de zonnewijzer. Hier merken we dat alles wat we zojuist ontdekt hebben met de horizon en de zonnewijzer te maken heeft. Met al deze kennis wordt een bezoek op de terril Hoheward met het horizonobservatorium en de obelisk nog interessanter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *