Het Nederland van Nescio (icoon) Het Nederland van Nescio

Het Nederland van Nescio

Schoonheid en verstoring van het Nederlandse landschap volgens Nescio

Het werk van de schrijver Nescio is het thema in de voorruimte van deze tentoonstelling. We zien het kantoor van Nescio op een wand afgebeeld. Daarbij is een lichtvlekje op hem zelf gericht. In neon hangt een opvallende letter i, Nescio’s weergave van het woord hij. Vóór de wand staat een donkerbruin glimmend bureau met daarop de biografie van Nescio. Door de deur van het kantoor is een blauwe wolkenpartij te zien welke we op een zijwand hebben aangebracht. Deze wolkenwand staat voor ‘het verlangen’.

Verder bevinden zich hier vitrines met enkele eenvoudige realia zoals buskaartjes, maar ook met eerste drukken van Nescio’s meesterwerken. Zoals De Titaantjes, waarvan ook een beeldje aanwezig is. Zijn complete werk kan aan een leestafel worden ingezien. In een intieme sfeer met aan de wand lijstjes met familiefoto’s. Tekstfragmenten kunnen ook beluisterd worden. Stereokijkers laten daarbij de bijhorende foto’s van Nederland zien.

Het Nederland van Nescio wordt in de achterruimte verbeeld. De opstelling is ruimschoots gelardeerd met tekstfragmenten van Nescio zelf. Teksten over de schoonheid van het Nederlandse landschap zijn door ons op grote witte vellen gedrukt die vrolijk door de ruimte dwarrelen. De wolkenwand uit de eerste ruimte loopt in deze ruimte door. Als illustratie bij de teksten zijn hierop schilderijen aangebracht. Nescio beschreef de waarde van het Nederlandse landschap maar waarschuwde tevens voor verstoring hiervan. Deze sombere teksten over het huidige volgebouwde landschap werpen strenge, donkere schaduwen op de groene grasvloer. Wie durfde dit Nederland te verstoren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *