Gnadenkirche Tidofeld

Gnadenkirche Tidofeld

Gnadenkirche Tidofeld
September 2011

Documentatiecentrum voor de integratie van vluchtelingen en ontheemden in Nedersaksen en noord-west Duitsland

Een centrum over de gedwongen migratie van ongeveer 14 miljoen Duitsers, die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hun thuis moesten verlaten. Een beeld van de massa vluchtelingen en ontheemden. In de grote ruimte van de kerk valt het licht door het speciale venster.De stralen schijnen over een klein deel van de huidige samenleving en het licht valt met kleuren over de vloer. De schaduwen van personen zijn goed herkenbaar.
Als ik dichter bij een vrouw kom, die hier met een bezem de stoep veegt, zie ik de tekst: “Jullie Silezische bezems hoeven wij niet”. De regel heeft te maken met het gebrek aan begrip van beide kanten: de vluchtelingen en de locale bevolking.

In vitrines met bijbehorende objecten gaat men daarne in op de verschillende themas: gaan, aankomen, ontvangst en opname, gemengde vluchtelingengroepen, scholen en faciliteiten, onderkomen, een thuis maken, werk economie en kerk.

Sommige mensen die we eerder als een schaduw hebben ontmoet, droegen ook iets bij zich: maankoeken, iets van volksdansen, pate of het Pommerenlied. Deze dingen zullen we later weer tegen komen, in de bij de kerk geplaatste barakken.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je website.

Lees meer over probleemoplossing in WordPress.