Bezoekerscentrum Stadhuis Heusden

Bezoekerscentrum Stadhuis Heusden

Juni 2005

Inrichting van het voormalige stadhuis van Heusden als bezoekerscentrum

Het voormalige gemeentehuis van het vestingstadje Heusden in Noord-Brabant huisvest nu een bezoekerscentrum, een toeristenbureau en een streekarchief. Dit geeft je als bezoeker de mogelijkheid om steeds dieper te graven in informatie over de gemeente Heusden. Van een wandelkaartje van het toeristenbureau tot aan de wortels van de gemeente in de depotkelders van het streekarchief.

Allereerst treffen we de ‘Schat van Heusden‘ aan: een grote diversiteit aan karakteristieke voorwerpen, filmpjes en afbeeldingen speciaal voor ons verzameld door de bevolking van Heusden. Zoals de kop van het laatste zwijn dat in de Drunense duinen is geschoten, of het verhaal van Adrie die allerlei bijzonderheden uit Heusden is gaan verzamelen na de gemeentelijke herindeling. Door middel van software kunnen verbanden worden gevonden tussen bijvoorbeeld een oude schoen in de vitrine en het verhaal van het ‘halvezolenlijntje’, een spoorlijntje waarover halffabricaten werden vervoerd.

Een grote maquette in een volgende ruimte geeft een goed beeld van de vestingstad waarin alles op verdediging was gericht. Interessante plekken in de hele gemeente zijn het beste te vinden door een rit te maken met de virtuele ridder Bauke. Op de verdieping van het stadhuis vinden we tijdelijke tentoonstellingen en het Gildenzilver in een museale stijlkamer.

In 2006 is dit project onderscheiden met de Brabantse Monumentenprijs 2006. De prijs is een initiatief van het provinciebestuur en de Federatie Noordbrabants Monumentenoverleg. Volgens de jury “laten de verschillende bestemmingen in het oude Heusdense stadhuis zich uitstekend met elkaar combineren en verlaat de bezoeker met genoegen het gebouw”.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je website.

Lees meer over probleemoplossing in WordPress.